Interesovanje startapa za nove mogućnosti i takmičenja ne jenjava i pored toga što je sezona godišnjih odmora. Tek što se završilo takmičenje Serbia Start Up, preduzetnicima se ukazala još jedna prilika da se pripreme i prezentuju svoje ideje.

INFO SESSION – Sve o uslovima za prijavu na Pioneers of the Balkans i uputstva za popunjavanje aplikacije.
Coworking Hub Apolo, u četvrtak 20. avgusta 2015. u 18 časova.
Gosti su Tanja Kalezić startap trener Mockup your Startup School i Miloš Aćimović, pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji kreativnih industrija.

Radi se o Pioneers of the Balkans programu za podršku startapa čije nastajanje prati zanimljiva priča koju su nam preneli organizatori glavnog događaja – Pioneers Festivala. Naime, u sklopu promocije javnog poziva za prijavljivanje startapa, do 27. avgusta održavaju se susreti u Beogradu, Skoplju, Prištini, Prizrenu, Osijeku i drugim gradovina u regionu. Prvi promo susret je održan 10. avgusta u Novom Sadu, kada smo razgovarali sa koordinatorom Peterom Milan Trapp koji nam je ispričao da je Pioneers of the Balkans u stvari nastao tako što su primetili da nekoliko godina za redom, pobedu ili jedno od vodećih mesta na takmičenju, zauzimaju poslovne ideje startapa i preduzetnika iz zemalja sa Balkana. Tako je projekat ubrzo dobio podršku Svetske banke i Evropske unije, a po rečima koordinatora za Srbiju Janka Milunovića, nesumnjivo će naići na dobar odziv startapa iz našeg regiona.

Glavni razlog zbog kojeg Serbia Start Up podržava Pioneers of the Balkans je što smo kroz razgovor sa direktorom Mariusom Starcke veoma brzo ustanovili da oba takmičenja imaju u osnovi veoma sličan koncept. Prvenstveno su otvoreni za sve oblike preduzetništva, od startapa do inovativnih preduzetnika kao i za žensko, socijalno i druge oblike preduzetništva.

Pored toga, na takmičenje mogu da se prijave ideje iz različitih oblasti kao što su:

 • Poljoprivreda
 • Medicina
 • Kreativne indsutrije
  Dizajn
  Informacione tehnologije
  Primenjena umetnost
  Arhitektura i sl.
 • Tehnologija i dr.

Ono što je takođe zajedničko sa našim takmičenjem je podrška idejama koje ne moraju imati globalni potencijal a koje imaju potencijal da se razviju na lokalnom i regionalnom nivou. Pored nagradnog fonda i investicionih fondova sa privatnim kapitalom razvijena je sjajna mreža i saradnja sa korporacijama što je još jedan od razloga da podržimo ovo takmičenje.

Prijava je otvorena do 31. avgusta i objavljena je na sajtu: Pioneers of the Balkans, a sa svima koji žele više detaljnijih informacija vidimo se u četvrtak 20. avgusta u 18 časova u Apolo Hub u Novom Sadu – Facebook Event Page.