Prvi Serbia Start Up održan je 24. jula u Kulturnom centru Novog Sada. Serbia Start Up je takmičenje i program za edukaciju i brzi razvoj “od projekta do proizvoda” kao i razvoj biznisa. U okviru takmičenja biraju se najbolji preduzetnici u tri kategorija: nauke, kreativnih industrija i agro biznisa. Takmičari koju su se plasirali u polufinale imali su priliku da u Bootcampu sa mentorima rade na unapređenju svojih ideja, biznis planova i ličnom razvoju. Na finale takmičenja plasiralo se 10 timova a finalisti su svoje poslovne planove prezentovali u prisustvu publike, investitora i članova žirija. Proglašeni su pobednici Serbia Start Up 2015 koje očekuju intenzivne pripreme za međunarodna finala u Atini, Kopenhagenu i Parizu.

POBEDNICI SERBIA START UP 2015

KREATIVNE INDUSTRIJE – DIZAJN

Pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji kreativnih industrija
Nacionalni pobednik, predstavnik Srbije na International Creative Business Cup 2015.

Miloš Aćimović, “Weather Point” ili “Meteo Tačka”, Novi Sad MINDLABSOLUTION

Weather Point je najmanja meteorološka stanica na svetu. Osmislio je novosađanin Miloš Aćimović, preduzetnik i inovator. Ovaj jedinstveni uređaj je veličine priveska za ključeve i pomoću četiri pasivna senzora meri vrednosti temperature, pritiska, vlažnosti vazduha i UV zračenja. Meteorološki podaci koji su nam trenutno dostupni su podaci koje dobijamo od udaljenih meteoroloških stanica. Weather Point za samo nekoliko sekundi pruža tačne i precizne podatke na mestu na kojem se trenutno nalazite. Podaci se očitavaju preko mobilne aplikacije što omogućava i prognoziranje vremena s obzirom da se podaci generišu na Cloud.

Weather Point je namenjen širokoj grupi korisnika u urbanim sredinama kao i sportistima i rekreativcima koji vreme provode u prirodi, u ruralnim područjima, poljoprivrednicima gde precizni i pravovremeni podaci mogu značajno doprineti povećanju proizvodnje i sprečavanju štete koja može biti posledica nepovoljnih vremenskih uslova.

Weather Point koristi vrlo malu količinu energije iz baterije mobilnog telefona, a priključuje se na audio ulaz, tako da se može koristiti na svim modelima pametnih mobilnih telefona. Vodootporan je i može da se koristi u svim vremenskim uslovima.

AGRO BIZNIS – Održiva proizvodnja

Pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji agro biznisa
Nacionalni pobednik, predstavnik Srbije na International Future Agro Challenge 2015.

Nemanja Janić, “Solagro Press system”, Beograd SOLAGROTEAM

Solagro tim je osmislio i patentirao inovativan, efikasan i praktičan reciklažni uređaj – presu. Izrađuje se u obliku limenke i bicikla. Prese su atraktivnog izgleda i jednostavne za upotrebu. Njihova osnovna namena je prikupljanje i kompresija reciklažnih sirovina te smanjenje troškova ovih procesa. Pored osnovne namene, Solagro presa je, zahvaljujući dizajnu, privukla pažnju oglašivača koji je koriste i kao reklamni prostor. Tako, svaki urađaj, pored očuvanja sredine, služi i u promotivne svrhe kao i edukaciju. Solagro prese su već u upotrebi u nekoliko škola, javnih ustanova i tržnih centara, a kupci su, sve češće, velike internacionalne kompanije. Solagro prese mogu postati i izvor prihoda za korisnika ili zajednicu, jer se prikupljene reciklažne sirovine mogu prodati prerađivačkim pogonima.

NAUKA – Medicina

Pobednik Serbia Start Up 2015 u kategoriji nauke
Nacionalni pobednik, predstavnik Srbije na International Hello Tomorrow 2016.

Saša Zeković, “HandyMD”, Novi Sad HANDYMD

HandyMD je inovativan softver namenjen lekarima i pacijentima za upravljanje vremenom i zakazivanje pregleda. Handy MD je jednostavan, praktičan i intuitivan za korišćenje. Upotrebom ovog softvera za zakazivanje i organizaciju termina, lekari i osoblje efikasnije koriste vreme za administraciju, štede vreme u komunikaciji sa pacijentima i time postižu veću efikasnost i posvećenost praksi. Uz pomoć ovog softvera korisnik može brzo i lako da vrši zakazivanje i reorganizaciju termina, odmah da obavesti pacijenta o eventualnim promenama i lako da pristupi svim svojim zadacima na dnevnom i nedeljnom nivou. Softver takođe organizuje i podatke o pacijentima, njihove anamneze, istorije bolesti i tretmane. Vrši statističku obradu podataka kompletne prakse, što doprinosi efikasnosti rada. Na domaćem tržištu, ciljna grupa za HandyMD su medicinske ustanove i ordinacije privatnog sektora, a ovo univerzalno softversko rešenje Handy MD će ponuditi zdravstvenim radnicima širom sveta.