Округли сто „Предузетништво у спорту-Синергија знања, спорта и привреде“, одржан је у Београду, 26. jуна 2017. године у Београду, који је организован од стране Високе школе за пословну економију и предузетништво, Фондације спорта младих и Србија стартапа, а у сарадњи са Привредном комором Србије.

Преко 80 уесника округлог стола су били представници из око 36 јавних институција, образовних институција, спортских друштава, асоцијација и клубова, организација за подршку и развој предузетништва и представници Привредне коморе Србије.

IMG_0095

Током дискусије, учесници су истакли значај залагања за јачање предузетништва у спорту, јер је спорт сектор који се традиционално ослања на државне субвенције, а има потенцијал да део прихода остварује кроз предузетничке активности и иновације. Свесни чињенице да су у сектору спорта неопходне промене, како на пољу едукације за самофинансирање и одрживост спорта, тако и на пољу сарадње са државним институцијама у циљу унапређивања дијалога и политика које треба да допринесу стварању повољних услова за развој спорта и спортске индустрије.

Учесници Округлог стола су идентификовали неколико кључних проблема чијим решавањем би се знатно унапредило промовисање и инвестирање у спорт, као што су пореске олакшице за медијску промоцију спортских клубова и догађаја, с обзиром на улогу спорта и вишеструким добробитима од националног интереса. Истакнута је и потреба за већом сарадњом у вези са јавним земљиштем у локалним самоуправама када је реч о приватним спортско-инфраструктурним инвестицијама. Такође, наведено је да је тренутна политика за компаније које желе да инвестирају у спорт и спортску индустрију изразито нестимулативна. Напоменута је потреба за различим финансијским инструментима и облицима осигурања који ће бити прилагођени специфичним потребама у спорту. Разматран је и део Закона о улагању у спорт који ограничава спортска привредна друштва да учествују у програмима  државних субвенција и кофинансирања и предложено да се о закључцима Округлог стола овесте надлежне институције и организује јавна трибина по овим питањима.

IMG_9975

У овквиру програма представљени су најуспешнији примери сарадње спорта и привреде, финансирања спортских клубова из привредних делатности и различити пословни модели и искуства као што су Веслачки савез Србије, компанија Биомелем и сарадња са Ватерполо репрезентацијом Србије, компанија Плејсајт Србија за симултану видео продукцију, привредно друштво и спортско-здравствени комплекс Динамик као и Фондација Е-спорт чији је Председник Марко Радовановић истакао да је број корисника све већи али да је такође велили и број нерешених питања у области интернет пословања.

За време Округлог стола потписан је и споразум о покретању “Школе предузетништва у спорту” коју оснивају организација Србија стартап, Фондација спорта младих и Висока школа за пословну економију и предузетништво. Едита Кастратовић, професорка менаџмента, нагласила је да је стицање практичних знања, паралелно са теоретским, пут ка остварењу успешне предузетничке каријере. “Школа предузетништва у спорту почиње рад са првом групом полазника у септембру, а ускоро ћемо увести и програме за писање пројеката у спорту и спонзорства у спорту” најавила је професорка Кастратовић.

IMG_9921

Директорка сектора предузетништва Привредне коморе Србије, Бранислава Симанић, поздравила је присутне и истакла значај одржавања округлог стола на тему предузетништво у спорту у Привредној комори Србије, јер комора снажно подржава предузетнике пре свега кроз читав низ услуга које доприносе унапређењу пословања предузетника.

Братислав Бата Ђорђевић, дугогодишњи спортски радник и иницијатор спортских догађаја, истакао је да је сарадња спорта и привреде и њихово удруживање од пресудне важности за самоодрживост спорта и спортске индустрије, самозапошљавање у спорту и отварање нових радних места.

Татјана Калезић, директорка Србија стартапа и Фаундер институт Србија, навела је да је значај спорта за друштвену заједницу немерљив и да се сваки динар уложен у спорт враћа двоструко кроз здравље нације, смањење степена оболелих од канцера, дијабетеса, срчаног и можданог удара, квалитет људског потнецијала и волонтеризам.

Душан Цогољевић, оснивач Високе школе за пословну економију и предузетнишо, у оквиру факултета негује спорт код студената који постижу врхунске спортске резултате. Истакао је могућност сарадње са Параолимпијским комитетом Србије у вези са стипендирањем школовања спортиста особа са инвалидитетом.

https://www.youtube.com/watch?v=yDp_OZtENkw