IF

Da li vam se nekad dogodilo da treba da predstavite svoju ideju pred publikom ili nekim ko je stručan u vašoj oblasti?

Ako jeste, onda ste verovatno i u većoj ili manjoj meri doživeli osećanje treme. Trema je strah koji osećam pred javni nastup, odnosno onda kada se od nas očekuje da pred drugima prikažemo neko naše znanje, veštinu ili sposobnost.

Ako dožvljavamo sebe kao kompetentne, a publiku kao dobronamernu, onda će osećanje treme biti naš saradnik. Umesto straha ćemo osetiti uzbuđenje koje će nam pomoći da se bolje koncentrišemo, brže razmišljamo i da u situaciji delujemo sa više sigurnosti i samopouzdanja.

Ukoliko, pak, procenjujemo da nismo dovoljno kompetentni i da je publika koja nas procenjuje manje dobronamerna, trema će se manifestovati kao osećanje straha. Što slabije procenjujemo svoje znanje ili sposobnosti, a publiku kao neprijateljsku, tako će i naše osećanje straha da raste. Umesto pozitivnog uzbuđenja, doživljavaćemo neprijatne osećaje suvog grla, drhtanja, preznojavanje, a ukoliko se situacija izmakne kontroli, može se desiti i da se zablokiramo.

S obzirom da su veštine prezentacije jako važne u današnje vreme i da često imamo malo vremena kako bismo ostavili utisak, važno je da pomognemo sami sebi da smanjimo intenzitet treme i da predstavljamo svoje ideje sa više samopouzdanja. U tome veliku ulogu igra način na koji razmišljamo.

U okviru Bootcampa će takmičari imati priliku da učestvuju u radionici na kojoj ćemo se baviti prevazilaženjem osećanja treme i jačanjem samopouzdanja kad je u pitanju javni nastup.

Saznaćete kako da se pripremite i kako da razmišljate da bi vaša prezentacija protekla onako kako želite. Biće reči i o tome kako da koncipirate sadržaj, da ostanete fokusirani i izdvojite ključne informacije za vaše slušaoce.

Sanja je psiholog, psihoterapeut, preduzetnica, aktivista. Trenutno radi savetovanje, psihoterapiju, vodi startup u oblasti online izdavaštva. Do sad je učestvovala u osnivanju dve organizacije, vodila svoju agenciju, govorila na prvoj TEDxNoviSad konferenciji. Voli ljude i život.