Стартап Србија је била једна од организација потписница декларације о заједничкој сарадњи централно-источне Европе и западног Балкана на јачању окружења за развој технолошког екосистема и подршку њиховим предузетницима.

15. новембра 2018. године, декларацију о заједничкој сарадњи на јачању технолошког предузетничког екосистема потписале су организације из централно-источне Европе и западног Балкана.

Дигитална револуција нуди велике могућности за раст и иновације у овим регионима који већ имају значајне кључне ресурсе као што су талентовани појединци са развијеним ИТ знањима, као и динамичну у растућу стартап заједницу која утиче на брзу изградњу инфраструктуре и веза са великим тржиштима.

Стартапи, нарочито, могу утицати на промену друштвене и локалне економије у два региона стварајући нова и квалитетна радна места. У исто време, стартапи се сусрећу са различитим изазовима који спречавају да се њихови потенцијали развију до краја, као што су недовољно усмерена и фокусирана подршка њиховом развоју, бирократија и одсуство финансијских средстава.  Зато је потребно настојати да се кроз сарадњу ова два региона унапреде услови у стартап екосистему који ће изградити окружење отворено за иновације и омогућити дигиталним стартапима и МСП да се развијају и буду део Европског јединственог дигиталног тржишта (EU Digital Single Market).

Декларација је потписана у оквиру овогодишњег Европског стартап самита (Startup Europe Summit), годишњег догађаја који окупља иноваторе, инвеститоре и доносиоце одлука. Овај самит, који је ове године био фокусиран на регионе централне и источне Европе, као и регион западног Балкана, окупио је преко 500 представника европског предузетничког екосистема и то из редова инвеститора, менаџера, акцелератора, новинара и званичника. Њима се овом приликом обратила и европска комесарка за Дигитлно друштво и економију, Марија Габријел, рекавши:

“Велико ми је задовољство што је Софија домаћин овогодишњег Евроспког стартап самита који је посебно фокусиран на регионе централне и источне Европе и западног Балкана. Самит је презентовао занимљиве идеје за повезивање потенцијала, динамичности и креативности стартапа из ових региона са ЕУ иницијативама и политикама. Значајан пример тога је и усвајање Дигиталне агенде за западни Балкан, која је донета у Јуну у Софији у сарадњи са руководиоцима западног Балкана, одлучних да подрже регионалну сарадњу и успешно спровођење дигиталне трансформације која ће донети добробити и нове друштвене и пословне могућности.”

Повезивање различитих стартап организација из земаља централно-источне Европе и западног Балкана

Потписници Декларације ће заједнички радити на стварању јаких веза између организација које пружају подршку стартапима, промовисати сарадњу, своје особености и специјализације како би повезали екосистеме централно-источне Европе и западног Балкана и развијали њихове вештине и капацитете. Значајну подршку овој иницијативи пружили су и званичници својим учешћем на отварању и панел дискусији Европског стартап самита, међу којим је учествовала и премијер Србије Г-ђа Ана Брнабић.

Стартпи из Србије на Европском стартап самиту у Софији

Прилику да учествују на овогодишњем Европском стартап самиту, добила су и два стартапа из Србије.

Тако су Ненад Николин, оснивач мобилне апликације у домену спортских игара CouchCoach и Милош Антић оснивач компаније WibblyWoblly, имали прилику да поред главног програма, присуствују радионицама за писање пријаве за инвестиције за развој иновација, радионице о регионалној сарадњи и преговарају са другим стартапима и компанијама. Председница организације Стартап Србија, Татјана Калезић, рекла је да је био отворен позив за пријаву стартапа Стартапи, видимо се у Софији, а о самом догађају изјавила је:

“Ово је веома значајна иницијатива за Стартап Србија организацију која се бави оснаживањем и акцлерацијом креативних предузетника али и за Србију као земљу учесницу оснивања Стартап мреже западног Балкана, која ће, сасвим извесно, покренути мултидисциплинарну сарадњу у вези са јачањем и повезивањем предузетничких екосистема у региону и допринети лакшем приступу и хармонизацији тржишних услова што ће директно помоћи стартапима из Србије да остваре бржи раст и развој, већу видљивост и да као лидери региона искористе и могућности глобалног тржишта.”

Више информација о мрежи и активностима:

Централно-источна Европска мрежа

Контакт: Krisztina Toth, Директор, партнерства и срадње, Европамедија група.

Западно Балканска мрежа

Контакт: Vesna.Ivanoska, Менаџер, Сеавус центар за образовање и развој.